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Interpretation

In these games rules, any words and expressions used that are defined in the
Gambling Act 2003 have the same meaning as in the Act.

In this division, unless the contrary intention appears:

“Casino War Wager” means the initial wager made by a player prior to any
cards being dealt for a round of play, in accordance with section 5.

“Go to War” means when the player and the Dealer have both been dealt an
initial card of the same rank and the player elects to continue the game.

“Go to War Wager” means an additional wager of an amount equal to the
player’s Casino War Wager that is placed by the player when he/she elects to
Go to War, in accordance with section 5.

“Round” means a period of play beginning when the first card is removed
from the shoe by the Dealer and ending when all the cards are collected by the
Dealer and placed in the discard rack.

“Surrender” means when the player’s and the Dealer’s first card have the
same rank and the player elects to forfeit half of his/her original wager.

“Tie Wager” means a wager placed by a player prior to any cards being dealt
for a round of play, which will win when both the player and the Dealer have
been dealt an initial card of the same rank, in accordance with section 5.

Application

The rules contained in this Division, together with the general rules contained
in Division 1, shall apply to the game of Casino War.



3.0

3.1

32

33

34

3.5

4.0

4.1

42

5.0

5.1

Table Layout and Equipment

Casino War shall be played at a table having on 1 side up to 7 sets of wagering
areas for the players and on the opposite side a place for the Dealer. Each
Casino War poker table shall have a drop box attached to it.

The layout cloth covering the table shall be marked in a manner that clearly
denotes the wagering options.

The wagering areas shall be designated as follows:

(a) for Casino War Wagers by the words “Casino War”; and
(b) for Tie Wagers by the word “Tie”.

The following equipment shall also be used in the game:

(a) 4 to 8 decks of playing cards;

(b) 1 or, at the option of the Casino Operator, 2 cutting cards;

(c) a card shoe capable of holding all of the cards used in the game, which
may form part of the automatic shuffler described in subparagraph (e);

(d) a discard rack capable of holding all of the cards used in the game; and

(e) at the option of the casino operator, an automatic shuffler capable of
holding 4 to 8 decks of cards.

Where an automatic shuffler is used, 2 sets of 4 to 8 decks of cards, each set a
different colour, shall be used in the game, except in the case of a continuous
shuffler which may, at the Casino Operator’s discretion, use one set of 4 to 8
decks of cards.

Playing Cards; Ranking of Hands

All suits of cards shall have the same rank.

Cards shall rank, from lowest to highest, as follows:

2,3,4,5,6,7,8,9, 10, Jack, Queen, King, Ace

Wagers

All wagers shall be made by placing chips on the appropriate area of the
layout before the first card is dealt in a round. Each player shall make:
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(a) a Casino War Wager; or
(b) a Tie Wager; or
(c) both a Casino War Wager and a Tie Wager.

After the initial deal, where a player’s card has the same rank as the Dealer’s
card and the player has made a Casino War Wager, the player may:

(a) elect to continue in the game and Go to War by placing a wager of an
amount equal to his/her Casino War Wager on the layout beside the
wager; or

(b) surrender his/her original wager.

A player’s Casino War Wager will:

(a) win if the first card dealt to the player has a higher rank than the first
card dealt to the Dealer;

(a) lose if the first card dealt to the player has a lower rank than the first
card dealt to the Dealer;

(b) win where the player has elected to Go to War and has been dealt a
second card with a higher rank than the Dealer’s second card;

(c) lose where the player has elected to Go to War and has been dealt a
second card with a lower rank than the Dealer’s second card.

Where a player elects to Go to War, his/her Go to War Wager will:

(a) win if the second card dealt to him/her has a higher rank than the
second card dealt to the Dealer;

(b) win if the second card dealt to him/her has the same rank as the second
card dealt to the Dealer;

(c) lose if the second card dealt to him/her has a lower rank than the
second card dealt to the Dealer.

A Tie Wager will win if the first card dealt to the player and the first card dealt
to the Dealer has the same rank.

The Casino Operator may permit a player to wager on more than 1 box at a
Casino War table provided that:

(a) there are sufficient places at Casino War tables with equivalent limits
operating in the casino to accommodate patron demand; and



5.8

5.9

5.10

5.11

5.12

5.13

(b) where a player is permitted to wager on more than 1 box he/she shall
make at least the minimum wager on each box played.

The Casino Operator may, at its discretion, restrict the number of boxes a
player may wager on and determine the number of additional boxes a player
may wager on pursuant to rule 5.7.

Up to three players may wager on any one betting area; however at the
discretion of the Game Supervisor, that number may be restricted to less than
three.

The Casino Operator may direct that the total of all players’ wagers on any 1
betting area shall not exceed the table maximum, or that the total of the wagers
of any particular player or players on any 1 box shall not exceed the permitted
maximum. Where the Casino Operator issues such a direction, a sign stating
the box maximum and/or player maximum, as the case may be, shall be
displayed at the table.

Whenever more than 1 player wagers on a box:

(a) the seated player shall place his/her wager in that portion of the box
closest to the Dealer’s side of the table and the other players shall place
their wagers immediately behind and in a straight line with the wager
of the seated player; and

(b)  the player who has a valid Casino War Wager on a specific betting area
will have first entitlement to place a Tie Wager in the corresponding
area.

Orally declared wagers shall be accepted only when accompanied by chips and
if the Dealer has enough time to place the wager on the layout before “No
more bets” is called.

Winning wagers made pursuant to rules 5.1 and 5.2 shall be paid at the
following odds:

Casino War Wagers Payout Odds
Beat the Dealer ltol
Surrender instead of war Lose half

Go to War Wagers Payout Odds
Win after going to War 1to2

Tie after going to War ltol

Tie Wager 10to 1
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Except as permitted by these rules, once the Dealer has called “No more bets
no player shall:

(a) make any wagers; or

(b) handle, alter or withdraw any wager until a decision has been made and
implemented with respect to the wager.

Opening of Table for Gambling

After receiving the designated number of decks of cards at the table, both the
Dealer and the game supervisor shall sort and inspect the cards independently.

After the cards have been inspected they shall be spread out face up on the
table for visual inspection by the first player or players to arrive at the table.
The cards shall be spread out in horizontal fan-shaped rows, by deck,
according to suit and sequence. The cards in each suit shall be laid out in
sequence within the suit.

After the first player or players have had an opportunity to inspect the cards
visually, the cards shall be turned face down on the table and then:

(a) chemmy shuffled (washing of the cards);

(b) stacked; and

(c) riffle shuffled.

Notwithstanding rule 6.2, when an automatic shuffler is used, each set of 4 to
8 decks of cards may be loaded into the automatic shuffler without visual
inspection by any player, after having first been:

(a) chemmy shuffled;

(b) stacked; and

(c) riffle shuffled.

Notwithstanding rules 6.1 to 6.4, pre-checked or pre-shuffled cards may be
used provided they are secured in a designated area on completion of the pre-
check or pre-shuffle, until such time as they are required. Before being cut pre-
shuffled cards shall be either chemmy shuffled and/or riffle shuffled, but pre-
checked cards shall be:

(a) chemmy shuffled;

(b) stacked; and






